Hersentraining

Door welke hersenhelft laat jij je leiden?
Bent je creatief of methodisch? De dominantie van je linker- of rechter hersenhelft bepaalt hoe je denkt. Welk deel van je brein is meer de baas? Doe de test en ontdek of je 'links- of rechtsbreinig' bent. 90% van de mensen is linksbreinig. Dat is genetisch zo bepaald. De linker hersenhelft is analytisch, de rechter staat voor emotie en creativiteit. Voor een goed concept is het belangrijk dat je linker en rechter hersenhelft in balans zijn met elkaar, dus niet dat de ene hersenhelft dominanter is dan de andere. Daarom is het voor 90% van de mensen van belang om hun rechter hersenhelft te trainen. Hoe doe je dat?

10 voorbeelden om de rechterhersenhelft te trainen

1. Linksom

Maak een tekening met je linkerhand, leg je muis links, poets je tanden met de andere hand, draag je horloge links of leg je mes en vork andersom.

2. Op zijn kop

Maak een tekening op zijn kop of schilder een portret van een foto die op zijn kop staat. Of probeer een stuk tekst op zijn kop te lezen.

3. Omgedraaide rollen

Draai vaste rollen eens om. Wees als baas een dag werknemer. Laat je kinderen een keer de rol van ouder vervullen. Volg je danspartner als je haar gewoonlijk leidt.

4. In spiegelschrift

Een variant op linksom is schrijven in spiegelschrift. Leonardo da Vinci, een van de meest veelzijdige kunstenaars ooit, noteerde al zijn aantekeningen op deze manier.

5. Blindemannetje

Maak een tekening met een blinddoek op. Of maak met klei een sculptuur van je eigen hoofd door alleen met je vingers te voelen, dus zonder spiegel. Of neem een douche met je ogen gesloten (of in het donker als je durft!)

6. Wilde gedachten

Maak een mindmap, waarbij je allerlei associaties op een blanco vel papier zet en losse verbindingen legt. Lijnen en tekeningetjes zorgen voor verbanden. Zo'n mindmap vervaardigen kan met kleurpotlood en papier, maar tegenwoordig natuurlijk ook digitaal.

7. Neem de muzikale toegang

Waar muziek en vooral liedjes een belangrijk middel zijn om kinderen iets te leren, is het leren door volwassenen in het algemeen beperkt tot het leren via woorden. Dat is jammer, want muziek raakt ons gevoel en gevoel beïnvloedt ons leren. Een goede muziekkeuze kan een ontspannend en tegelijkertijd stimulerend effect hebben op de hersenen. Met muziek kun je de creativiteit bevorderen of energieniveaus beïnvloeden, bijvoorbeeld met New Age-muziek, barokmuziek of met heavy metal.

8. Zing en beweeg tegelijkertijd

Een leuke manier om nieuwe verbindingen tussen beide hersenhelften aan te leggen is zingen en tegelijkertijd bewegingen uit te voeren. Wieg met je lichaam, beweeg je vingers, breng je handen, armen en voeten in beweging.

9. Denk in beelden 
Leg een verzameling (ansicht)kaarten aan en gebruik de afbeeldingen om op ideeën te komen. Of gebruik hiervoor Google Afbeeldingen.

10 Leer jongleren

Een beproefde manier om beide hersenhelften beter met elkaar samen te laten werken. Ook trommelen, djembé spelen of andere activiteiten waarbij je beide handen nodig hebt, hebben deze stimulerende werking voor de hersenen. zoals je waarschijnlijk weet hebben we allemaal een linker en rechter hersenhelft. Onze linker hersenhelft is betrokken bij processen aan de rechterkant van ons lichaam en de rechter hersenhelft bij de linkerkant. Een simpel voorbeeld. Waarschijnlijk heb je een voorkeur om je tanden te poetsen met één van je handen. Stel je poetst je tanden met je rechter hand, dan worden er gebieden in je linker hersenhelft geactiveerd. Deze gebieden zijn nu waarschijnlijk redelijk goed ontwikkeld, omdat je dit al jaren doet. Echter de rechterkant van je hersenen kan nu onder gestimuleerd zijn, omdat jij je tanden alleen poetst met je rechter hand.

Probeer daarom het volgende om je brein nieuwe prikkels te geven en nieuwe verbindingen te laten maken. Poets je tanden ook eens met je “niet-dominante” hand. Je zult merken dat dit in het begin flink lastig kan zijn, omdat je het nog nooit hebt gedaan. Doe je het regelmatig, dan zul je merken dat het je steeds makkelijker afgaat.

Dit is natuurlijk slecht één voorbeeld en je kunt dit ook doen met anderen dingen. Probeer vanaf vandaag je brein nieuwe prikkels te geven door bijvoorbeeld iets te drinken met je andere hand. Maak je knoopjes van je blouse met je andere hand vast of loop eens achterstevoren de trap af. Je kunt ook je vork en mes omruilen of de deur met je andere hand openmaken.

Nederlandse test (om te checken of je links of rechtsbreinig bent)
>> http://www.123test.nl/brein/

English test
>> http://similarminds.com/left-right-brain-test.html

Deelnemende Conceptdenkers

Recente activiteiten

© 2017   Gemaakt door Monique Juffermans.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden