De auteur

Monique Juffermans (47) heeft “Het ei van Columbus” geschreven over de start van het conceptuele tijdperk en een nieuwe manier van denken waarmee we oplossingen kunnen aandragen voor wereldproblemen. De methode is ook toepasbaar op bedrijven door deze weer ‘future proof’ te maken oftewel innovatiever door toegevoegde waarde te bieden waar de wereld van vandaag echt op zit te wachten.

15 conceptdenkers zijn geïnterviewd over hun werkwijze, onder wie Lidewij Edelkoort, Edward de Bono, Daan Roosegaarde, Frank Tjepkema, Erwin Olaf, John Körmeling, Erik Kessels, Jan Jansen, Rob Wagemans, Piet Hein Eek, Goos Geursen, Wim Michels en Joep van Lieshout. Lezers worden opgeroepen een ei te leggen en de methode te testen. De bevindingen en de namen van de deelnemers worden meegenomen in de definitieve druk.

Monique heeft een belangrijke missie: de wereld verbeteren met een nieuwe manier van denken. Ze heeft daarom een denktank opgericht om aan te tonen hoe je via conceptdenken tot innovatieve oplossingen kunt komen.

We hebben een andere manier van denken nodig om ideeën te genereren die van toegevoegde waarde zijn. Denk aan de smart highways waarmee lantaarnpalen worden verlicht (een idee van Daan Roosegaarde), de zelfvoorzienende boerderij (een idee van Frank Tjepkema) of sportscholen waarbij de vrijgekomen energie van sporters wordt geschonken aan een goed doel, een school in de buurt die het moeilijk heeft (idee van Dutchlabel).

Conceptdenken is niet ingewikkeld. Je moet wel de juiste methode hanteren. Ons brein is namelijk gewend om vaste patronen te volgen. Als je het niet provoceert, kom je niet tot een breder inzicht. Die methode stond nog niet op papier. Daarom heeft Monique een boek geschreven waarin de werkwijze wordt ontrafeld. En eigenlijk is methode geen goed woord. Er is geen standaard methode. Het gevoel volgens een standaard methode te werken doodt elke creativiteit. Maar als je de bijzondere conceptdenkers vraagt welke stappen ze hebben genomen, ontrafelt zich een conceptuele weg naar de hemel.

Dit boek is een navigatiesysteem naar een goed concept. Het schept randvoorwaarden, geeft handvatten en tips. Je mag zelf bepalen of je de weg helemaal volgt of ergens een afslag neemt. Het belangrijkste is dat je vruchtbare veldjes opzoekt waar geen navigatiesysteem is en jij je eigen weg creëert.

Monique Juffermans heeft Communicatiewetenschap en Economie gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en is directeur van conceptbureau Dutchlabel in Amsterdam. In “Het ei van Columbus” wordt een effectieve methode om tot vernieuwende concepten te komen uiteengezet, maar je wordt ook aangemoedigd je eigen weg te nemen. Door de tips uit het boek op te volgen kun je je hersenen trainen en in balans brengen.

Veel plezier en help mee de wereld nog mooier te maken!

Deelnemende Conceptdenkers

Recente activiteiten

© 2017   Gemaakt door Monique Juffermans.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden